Prijswinnaar: Marco (en Mila) van Beek!!!

Een eigenwijze Pilav

In aflevering 10 hadden we Marco van den Bosch van Pal-V in de podcast en hij vroeg aan de luisteraars hem te verrassen met een eigen Pilav recept. Het beste recept was goed voor een Fly & Drive Experience bij Pal-V!

Marco stuurde ons het volgende:

Een van de keren dat ik naar jullie podcast luisterde, luisterde onze kleine meid mee (9 jaar). Ze zei dat ik de beste Pilav moest maken omdat een ritje in de vliegende auto wel erg cool zou zijn.

Uiteindelijk heb ik dit gerecht een keer geprobeerd, het was lekker maar was niet tevreden. Totdat ik dit weekend ineens een ingeving voor hoe ik mijn eigen draai eraan kon geven. Na deze eerste poging had ik allemaal blije gezichtjes aan tafel.

Omdat ik vond dat iedere hap best een intense en veel smaakbeleving had van mijn eerste recept, zocht ik naar extra balans. Zo heb ik eigenwijs wat extra kleine blokjes ananas toegevoegd, sap van een limoen en heb ik de kipblokjes vervangen door kippendij. Mijn insteek was om boutjes te gebruiken maar de dames thuis zijn geen kluivertjes. Een groot stuk kip gaf me de balans die ik zocht in het recept.

Mijn uiteindelijke creatie is een mix van 3 recepten en wat van mijzelf (en de mindset om rustig, een lekker gerechtje te maken met passie).

Mijn ingrediënten voor een Pilav voor 4 personen:

 • 300 gram pandan rijst (of basmati)
 • 6 kleine kippendij’tjes of 4 kippenboutjes
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 blik perziken in partjes op siroop
 • 1/2 verse ananas in kleine blokjes
 • 1 zoete puntpaprika in reepjes van +/- 2 cm
 • 1 limoen
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 uit (gele)
 • 1 theelepel sambal
 • 1 eetlepel ketjap
 • 2 eetlepels sweet chilisaus
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel kaneel (of piment)
 • Roomboter, peper, zout
 • Scheutje lekkere witte wijn
 • Hapjes pan met deksel

Zet als eerst de rijst op en maak deze rustig klaar en laat deze lekke uitwasemen als deze klaar is. Als deze te snel klaar is, lekker de deksel erop doen. in ieder geval ‘zorg dat je geen stress krijgt van je rijst’ dit beïnvloed je dosis passie voor de rest 😉.

Bak je kip aan in wat roomboter (beetje peper en zout erbij), aan beiden klanten lichtbruin aanbakken maar geen hoog vuur (of standje 14 op je inductie).

Ondertussen snijd je je knoflook en ui in kleine stukjes of gooi je deze in een keukenmachine of een handig Tupperware apparaatje. De knoflook en ui zijn een goede smaakmaker maar niet iedereen die ‘ui’ ziet in een recept wordt blij, hak deze dus lekker zoveel mogelijk aan diggelen.

Haal de kip uit de pan. Zorg ervoor dat je vuur/inductie laag blijft want we gooien de ui en knoflook tegelijk in de pan (sorry, kwestie van opletten). Fruit deze heel langzaam aan in de pan.

Schuif de knoflook en ui met een spatel naar de rand van je pan. Doe nu de inhoud van het blikje tomatenpuree in je pan en bak deze even aan, dit ontzuurt je tomatenpuree.

Note: ik ben geen kok maar een keer tijdens een kookworkshop vroeg ik of de tomatenpuree ontzuurt moest worden en toen stond de kok me aan te kijken alsof ik iets raars zei.

Schuif ook deze met een spatel naar de rand van de pan. Doe nu de paprika erbij, bak deze een paar minuutjes mee.

Zet nu je vuur of inductie wat hoger, zo’n 80%. 

Maak wat ruimte in het midden van je pan en deponeer daar een goede theelepel sambal en bak deze even kort.

Note: ik ben geen sambal eter maar dit gerecht gaat er prima op.

Voeg snel daarna de ananas in kleine blokjes toe. Klein omdat je geen cocktail hebben op je bord maar dit wel een natuurlijk zoetje toevoegt aan het recept.

Kort hierna kun je een lekker scheutje witte wijn toevoegen. Waarom? Deze had ik toevallig open staan en deze smaakte erg goed. Doe dit alleen als je echt een lekker wijntje hebt staan. Zonder dit scheutje smaakt het ook prima maar met dit scheutje zorgde wel voor wat extra passie 😉.

Voeg nu de kaneel en paprikapoeder toe aan het geheel en roer alles lekker door elkaar.

Plaats nu de kip weer in de pan. 

Voeg het sap van de perziken toe en een minuutje later de perziken uit blik zelf. Laat dit een paar minuutjes ‘mengen’. Bak deze even lekker mee en zet na 2 minuutjes het vuur of inductie lager.

Voeg nu de sweet chili en de ketjap toe en laat deze rustig wennen aan de rest in de pan. Na een minuutje doe je de sap van een verse limoen erbij met een klein beetje peper en zout.

Doe de deksel op de pan, maak geen haast, zorg dat je vuur of inductie laat staat en laat je dij’tjes of je boutjes rustig garen. Wanneer je een goed dij’tje of boutje hebt, komt dit niet aan op een paar minuten. Door de vetjes en geen hoge temperaturen blijft deze toch wel lekker.

Wanneer al je tafelgenoten er klaar voor zijn, schep een lekker hoopje rijst, pak een groot stuk kip en plaats deze half over je rijst. Daarna schep je met een lepel wat van de ‘saus’ in de pan half over je rijst en over je kip.

En als laatste, smullen.

Mooie groeten,
Marco (en Mila) van Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Bestel via Whatsapp.